Код української нації: що означають символи на вишиванці та що потрібно знати про свято


День вишиванки, свято, покликане зберегти народні традиції створення та носія етнічного вишитого українського одягу, цього року відзначатиметься 18 травня (третій четвер травня).



Як з'явився День вишиванки

Вперше день у вишиванках провели у Чернівцях. Студентка місцевого університету запропонувала своїм друзям одягти вишиванки на лекції. Ідея швидко завірусилася і її несподівано підтримали дуже багато студентів цього університету, а до них підключилися і викладачі.

Декілька років День вишиванки відзначали лише у Чернівцях, але потім традицію передали іншим навчальним закладам та містам України.

А згодом встановили одну дату для всіх українців – третій четвер травня. Нині цю традицію дотримуються практично всі жителі України, а також українці, які мешкають в інших країнах.

Як відзначають День вишиванки

Основна традиція – цього дня головним елементом одягу стає вишиванка. Діти та підлітки вирушають на навчання у вишитих сорочках та блузках, а дорослі одягають національний одяг на роботу. Цього дня на вулицях майже всі люди – у вишиванках.

У мирний час цього дня проводили різноманітні культурні заходи, організовували флешмоби та паради вишиванок. У 2023 році проводити масові заходи не будуть – через повномасштабне вторгнення Росії та військові дії.

Що потрібно знати про вишиванки

Зараз вишиті сорочки, блузи та сукні – елемент святкового одягу. А до XX століття вишиванка вважалася повсякденним одягом. Із брюками та піджаком першим вишиванку наділ Іван Франко.

У XVII столітті вишиванку носили лише вищі та багаті верстви населення. А ось козаки такі сорочки не носили. У селах вишиванки почали носити набагато пізніше.

Дуже важливе значення має візерунок на вишиванці – це своєрідний код, за символами якого можна прочитати таємне послання.

Види орнаменту відрізняються не лише від регіону до регіону, а й від сім'ї до сім'ї. Вони передаються з покоління до покоління.

Значення символів у вишиванці

ромб – символ родючості, покращення добробуту сім'ї;

квадрат - баланс, гармонія, успіх і порядок;

спіраль - циклічність часу, символ змін;

сварги (нагадують половину цифри 8) – сила духу;

восьмикінцева зірка – символ возз'єднання чоловічого та жіночого начал, посилює інтуїцію;

хрести – захист від темних сил, гармонія та духовне просвітлення;

калина - безсмертя роду та довголіття сім'ї;

ромашка – символ кохання та юності;

маки – сильний захист від зла, наближення до виконання бажань.

Вважається, що у вишиванці має значення абсолютно все – тканина, нитки та їх колір. Є візерунки жіночі та чоловічі, є дитячі.

Орнаменти вишиванки у різних регіонах України

АР Крим : вишивка відрізняється від більшості типових на материковій Україні. Важливі тут контрасти, де використовують квітчасті орнаменти з ніжними квітами, правильно підбираючи кожну квітку.

Вінницька область : характеризується використанням кольору білого та червоного, а також різноманітних візерунків кольорів та геометричних форм.

Волинська область : характеризується використанням геометричних форм та абстрактних візерунків. Це можуть бути різні геометричні фігури, які доповнюють одна одну.

Дніпропетровська область : манжети рукавів та виріз горловини вишивали кольоровими нитками та чорним плісом. У вишитій сорочці переважали червоні та чорні кольори.

Донецька область : прикрашали вишиті сорочки візерунками квітів та рослин, а також птахів. Щоб вишивка була об'ємною, використовували нитки різних текстур.

Житомирська область : характерний дрібний червоний хрестик із чорним або синім кольором, який повністю покривають рукав сорочки. Найпоширенішими мотивами є ламані лінії, восьмикутна зірка, ромб.

Закарпатська область : візерунки на вишиванках закарпатського регіону часто мають геометричний орнамент та нагадують хустки з глибокими та яскравими кольорами. Часто використовуються соняшники, квіти, зірки та рослинні мотиви.

Запорізька область : характеризується використанням багатьох кольорів та натуральних мотивів, таких як гриби, квіти та тварини.

Івано-Франківська область : тут на вишиванках зображуються кольорові візерунки з елементами рослинного та геометричного орнаменту. Традиційні візерунки містять сонечка, ромашки, квіти і гори.

Київська область : вишиванки з Київщини часто виготовляються на білому або блакитному полотні з використанням червоного, чорного та золотистого кольорів. Традиційні візерунки містять зображення кольорів, птахів, геометричних мотивів та символів.

Кіровоградська область : вишиванка має дуже реалістичні орнаменти: якщо вишивали кисть винограду, то був навіть блиск виноградин і тоненькі вусики. Червоний та чорний кольори любили і найчастіше використовували.

Луганська область : вишиванку прикрашали по нижньому краю плетеною сіткою багатобарвними орнаментами, виконаними дрібним хрестиком та напівхрестиком, іноді грубою ниткою. Домінують геометричні та рослинно-геометричні візерунки.

Львівська область : на білому полотні вишивають геометричні орнаменти або вишиті елементи, що виділялися та ставали об'ємними – між візерунками залишають чисте полотно.

Миколаївська область : своєрідність вишиванкам надавав чотирикутний виріз навколо шиї та рукавів, який шили прямим кроєм із вільним закінченням, без складання у зап'ястя.

Одеська область : верхній край рукавів прибирали, а нижній вишивали геометрично рослинним візерунком у техніці хрестика. Основними кольорами були червоний, чорний, синій та жовтий.

Полтавська область : ця вишивка характеризується використанням бусинок, паєток та складних візерунків, таких як кисті та квіти.

Рівненська область : на лляному білому полотні основною була біла нитка візерунка. У вишиванки майже немає різноманітних доповнень та кольорових прикрас.

Сумська область : вишиті сорочки з цього регіону мають складні, витончені візерунки із зображенням рослин, тварин та символів, пов'язаних із духовними переконаннями людей цього регіону.

Тернопільська область : орнаменти вишивали кольоровими бавовняними нитками стібками, що згущували, якими обводили певні візерунки вздовж усього рукава сорочки.

Харківська область : вишиванку вишивали товстою ниткою, завдяки чому орнамент набуває рельєфності. Особливістю вишиванок є поліхромні візерунки, виконані напівхрестиком або хрестиком.

Херсонська область : на вишиванках із цієї області часто зображуються хрести та рослинні мотиви у білих, чорних та червоних кольорах.

Хмельницька область : на вишиванках з цього регіону зображуються візерунки, пов'язані з природою та гірським ландшафтом – це гірські квіти, птахи, сонце та місяць.

Черкаська область : Геометричні та рослинні мотиви на вишиванках виконували червоною ниткою.

Чернівецька область : на вишиванках з цього регіону зображуються візерунки, пов'язані з природою та гірським ландшафтом – це гірські квіти, птахи, сонце та місяць.

Чернігівська область: ця вишивка характеризується використанням густої вишивки та великої кількості геометричних візерунків.

Коментарі