Цікаві факти про користь читання «Слався, величайся, українська книго, серед дітвори!»

 

📖📚 До Всеукраїнського тижня дитячого читання бібліотека підібрала цікаві факти про користь читання



📚 1. Читання захищає від в’язниці. Звучить фантастично, але це доведено експериментально. Американські вчені на основі багаторічного збору статистичних даних побачили, що діти, які навчилися читати до восьми років, мають менше шансів стати в’язнями в майбутньому. Більше того, вони не так часто прогулюють школу і менше піддаються наркотичній та алкогольній залежності.
📚 2. Читання робить людей розумнішими й успішнішими. Процес читання не тільки розвиває фантазію, збагачує словниковий запас, а й розвиває здатність до концентрації та покращує аналітичні здібності мозку. Усі ці якості допомагають як у повсякденному житті, так і в комерційних справах.
📚 3. Найдовше у світі слово. 189819 літер містить повна назва тітину — гігантського білка, який забезпечує еластичність і підсилює скорочення м’язових тканин.
📚 4. Найдовше речення. У романі великого класика Віктора Гюго «Знедолені» є речення, яке складається з 832 слів.
📚 5. Раніше книги прив’язували. Стелажі з книгами, які закуті в залізні ланцюги здивували фанатів культового телесеріалу «Гра престолів». Але мало хто знає, що така практика справді існувала в середньовіччі. Раніше книгодрукування було дуже складним і дорогим процесом, тому ланцюги рятували бібліотеки від крадіжок аж до 1800 року.
📚 6. Найвидатніший книжковий злодій. Стівен Блумберг, більш відомий як Книжковий Бандит, за своє життя пограбував 268 бібліотек, де вкрав 23600 книг. Загальна вартість вкраденого — понад 5 мільйонів доларів.
📚 7. Найпопулярніші книги в історії. На першому місці в цьому списку, звичайно ж, Біблія — за весь час продано понад 6 мільярдів фоліантів різними мовами. Друге місце належить збірці цитат легендарного китайського політика Мао Цзедуна — продано 900 мільйонів книг. На третьому місці опинилася найвідоміша серія сучасних романів Джоан К. Ролінґ «Гаррі Поттер» — продано понад 500 млн екземплярів, і продажі не припиняються.
📚 8. Звичка читати книги робить людей добрішими. Численні дослідження показали, що дорослі, які регулярно читають художню літературу, частіше займаються благодійністю й волонтерством.
📚 9. Швидкість читання. Майже 95% населення планети читає зі швидкістю 180—250 слів за хвилину, і це досить повільно. Офіційно зареєстрований рекорд зі швидкості читання поставила мешканка Києва — Іванченко Ірина (16 років). За хвилину їй вдалося прочитати 163333 слова.
📚 10. Швидкочитання. Техніка, яка допомагає збільшити швидкість читання від 200 до 3 і більше тисяч слів за хвилину, при цьому зберігаючи абсолютне розуміння змісту прочитаного. Крім того, швидке читання рятує очі людини від втоми.
📚 11. Генії і швидкочитання. Серед геніїв і знаменитих діячів чимало тих, хто постійно застосовував цю техніку:
• Джон Кеннеді;
• Теодор Рузвельт;
• Томас Едісон;
• Оноре Де Бальзак;
• Наполеон та ін.
📚 12. Під час читання очі дивляться в різні боки. Неймовірно, але факт! Під час читання наші очі дивляться на різні літери частіше, ніж на одну й ту ж саму. При цьому лінії погляду можуть як розходитися, так і перетинатися.
📚 13. Читання — ворог ожиріння. Книга — найкращий засіб від нудьги. Але, на відміну від багатьох швидких задоволень, у процесі читання людині не потрібна висококалорійна їжа.
📚 14. Читання знімає стрес. Дослідники з Університету Сассекса експериментально довели, що читання — найшвидший спосіб зняти стрес. Усього 6 хвилин за книгою — і рівень гормонів стресу в організмі знижується на 68%. Водночас піша прогулянка і прослуховування музики показали 42% і 61% зниження відповідно, а відеогра — всього 21%.
📚 15. Неграмотність — проблема сучасного світу. Тільки уявіть: кожен п’ятий дорослий на планеті не вміє писати й читати. Дві третини з усіх неписьменних — це жінки, а кожен четвертий підліток не може прочитати і зрозуміти найпростіших речень.
📚📚📚 Ми сподіваємося, що всі перелічені цікаві факти про читання зроблять цю навичку ще ціннішою у ваших очах. І що попри величезні зусилля діджитал-індустрії, друковані книги ніколи не зникнуть із життя людини.

Коментарі