ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

 БІБЛІОТЕКА ІНФОРМУЄ" пригадаймо та вшануємо історичну пам'ять

"БІБЛІОТЕКА ІНФОРМУЄ" пригадаймо та вшануємо історичну пам'ять. Сто п’ять років тому, 29 січня 1918 року, відбувся бій біля залізничної станції Крути. Загін українських патріотів зійшовся у нерівному бою з багатотисячною армією більшовиків. 27 юнаків після бою потрапили в полон та були страчені.
Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.
1.«Крути: крок у безсмертя»  Але чому ж молоду державу захищали необстріляні студенти-добровольці, а не військо? Як відбувався бій? Відповіді на ці та інші запитання спробуйте знайти відвідав віртуальну виставку «Крути: крок у безсмертя».
2.Цікаві матеріали на сайті Українського інституту національної пам'яті
«Бій за майбутнє». Інформаційні матеріали до Дня пам'яті Героїв Крут–2023
29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога. (за посиланням)
3. РЕАЛЬНА ІСТОРІЯ, НЕРЕАЛЬНЕ КОХАННЯ: ЧОМУ ВАРТО ДИВИТИСЯ ФІЛЬМ “КРУТИ 1918”
Рівно за тиждень, в день роковин бою під Крутами, відбудеться прем’єра фільму “Крути 1918” . Наприкінці січня 1918 року чотириста українських юнаків виступили проти 4-тисячного озброєного війська більшовиків. Тоді хлопці змогли захистити молоду українську державу. Але не своє серце. Під час тих доленосних подій двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохалися у прекрасну дівчину Софію. Прем’єра фільму відбудеться 29 січня, в український кінопрокат стрічка виходить 7 лютого.

Коментарі