22 СІЧНЯ – ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

 

Шість фактів про День Соборності



1. Переговори про об’єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською ініціювали лідери саме Західноукраїнської Народної Республіки.
2. 1-го грудня 1918-го року УНР і ЗУНР підписали «передвступний» договір про злуку у Фастові, після якого й прийняли ухвалу про наступне об’єднання двох частин України в одну державу.
3. У роки радянського режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначалися. Із утвердженням влади російських більшовиків ці «контрреволюційні свята» стерли із суспільної свідомості.
4. Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України місті Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тис. осіб.
5. 1990 року відбулася одна з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій – «Живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель України та знак вшанування подій Першої української незалежності. Ця акція засвідчила бажання українців жити в єдиній незалежній державі. Першого грудня 1991 року його підтверджено результатами всеукраїнського референдуму, під час якого абсолютна більшість українців у всіх областях держави підтримали незалежність проголошену 24 серпня того ж року. Вслід за цим інші країни світу, включно з Росією, визнали Україну як незалежну державу, зобов’язуючись поважати непорушність її кордонів.
6. На державному рівні, офіційно свято Соборності стало святкуватись з 1999 року, згідно указу діючого президента на той час – Леоніда Кучми.
за посиланням:

Українська мрія - єдність, свобода і незалежність




Коментарі